Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Νέοι Δήμοι - αλλαγές στον Καλλικράτη (2019)

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 άλλαξε η διαίρεση της Ελλάδας σε Δήμους. Η αλλαγή αυτή πέρασε μάλλον απαρατήρητη εκτός, βέβαια, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (τους δημότες).

Δημιουργήθηκαν 12 νέοι δήμοι με το σπάσιμο 5 παλιών. Οπότε πλέον οι Ελλάδα αποτελείται από 332 Δήμους έναντι 325 που είχαν θεσπιστεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» το 2011. 

Οι νέοι δήμοι καθιερώθηκαν με βάση το ΦΕΚ 133Α /19-7-2018 και άρχισαν να υπάρχουν και να λειτουργούν με την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2018, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. 

 Οι αλλαγές αυτές απεικονίζονται διεξοδικά στη σελίδα με την ΠΛΗΡΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ της Ελλάδας στο geogreece.gr (ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ). 

 Συνοπτικά οι αλλαγές έχουν ως εξής (οι περισσότερες -αλλά όχι όλες- βασίζονται στο ΦΕΚ 133Α): 

  1. Δημιουργία νέων Δήμων (με σπάσιμο παλιών) 
    •  Ο Δήμος Σάμου σπάει σε 2 δήμους: Δήμος Ανατολικής Σάμου (με Δημοτικές Ενότητες Βαθέος, Πυθαγορείου) & Δήμος Δυτικής Σάμου (με Δημ.Ενότητες Καρλοβασίου, Μαραθόκαμπου) Ο
    •  Δήμος Λέσβου σπάει σε 2 δήμους: Δήμος Δυτικής Λέσβου (με Δημ.Ενότητες Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πλωμαρίου, Λουτροπόλεως Θερμής, Ευεργέτουλα, Γέρας) & Δήμος Μυτιλήνης (με Δημ. Ενότητες Καλλονής, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής, Ερεσού-Αντίσσης, Πολιχνίτου, Πέτρας, Μήθυμνας ). 
    • Ο Δήμος Σερβίων - Βελβεντού σπάει σε δύο Δήμους: Δήμος Σερβίων (με Δημ. Ενότητες Σερβίων, Λιβαδερού, Καμβουνίων) & Δήμος Βελβεντού
    • Ο Δήμος Κεφαλονιάς σπάει σε 3 δήμους: Δήμος Αργοστολίου, (Δημ. ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς, Ομαλών), Δήμος Ληξουρίου (Δημοτικές ενότητες Παλικής), Δήμος Σάμης (δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων, Σάμης). 
    • Ο Δήμος Κέρκυρας σπάει σε 3 δήμους: Βόρειας Κέρκυρας (Εσπερίων, Αγ. Γεωργίου, Θιναλίου, Κασσωπαίων), Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Αχιλλειων, Ερεικούσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων, Φαιάκων), Δήμος Νότιας Κέρκυρας (Κορισσίων, Λευκιμμαίων, Μελιτειών) 
  2.  Μετονομασίες Δήμων
    • Ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου μετονομάζεται σε Δήμο Καμένων Βούρλων 
    • Ο Δήμος Αλιάρτου μετονομάζεται σε Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων.
    • Ο Δήμος Καλαμπάκας μετονομάζεται σε Δήμο Μετεώρων 
    • Ο Δήμος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας μετονομάζεται σε Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας 
    • Ο Δήμος Τροιζηνίας μετονομάζεται σε Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων 

Άλλες μικρότερες αλλαγές: 


  •  Μετονομασίες χωριών (εντός παρενθέσεως τα παλιά ονόματα): Κοτύλι Μεγαλόπολης (Κωτίλι), Καρδία Θέρμης (Καρδιά), Ζιάκας Γρεβενών (Ζάκας), Αμπελιά Ιωαννίνων (Αμπελεία), Μυρτιά Θέρμου (Μυρτέα), Ανθηδόνα Εύβοιας (Λουκίσια, μάλλον έπρεπε «Ανθηδώνα»), Πλατάνα Ευβοίας (Πλατάνια), Πάλιουρας΅Ευβοίας (Παλιούρα), Καλέντζι Κύμης (Πράσινο), Πρόπαν Πηλίου (Καλαμάκι), Ζαραφώνα Ευρώτα (Καλλιθέα). 
  •  Συγχωνεύσεις: 
    • Συγχώνευση της Κοινότητας Μητάτου της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας Λασιθίου με την Κοινότητα Παλαικάστρου της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας Λασιθίου 
    • Συγχώνευση των κοινοτήτων «Σίμος Ιωαννίδης», «Κορυφή» και «Τρίβουνον» της Δημοτικής Ενότητας Φλωρίνης του Δήμου Φλώρινα (νέα κοινότητα Σίμος Ιωαννίδης σε αντικατάσταση της Κορυφής) 

 Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα κάστρα; 
Ο βασικός λόγος που μας απασχολεί αυτό το θέμα είναι ότι στην περιγραφή κάθε κάστρου στον Καστρολόγο αναφέρεται , συν τοις άλλοις,  πάντα η τοποθεσία, το χωριό και ο δήμος. Οπότε, εντός του Σεπτεμβρίου 2019 έγιναν κάποιες αλλαγές στο site για να διορθωθούν οι δήμοι και να συμφωνούν με τα νέα αυτοδιοικητικά δεδομένα. 
Ήδη είχαν αρχίσει να φτάνουν παράπονα και υποδείξεις για την αναγραφή των σωστών δήμων. Εδώ να σημειώσω ότι τα τελευταία χρόνια παίρνω συχνά μηνύματα με υποδείξεις για αλλαγή του αναγραφόμενου δήμου. Αλλά πάντα αυτές οι υποδείξεις αφορούσαν ανύπαρκτους ή παλιούς δήμους, π.χ. Δήμος Μήθυμνας, Δήμος Βοΐου κ.ά. (προφανώς ήταν από ανθρώπους που δεν τους άρεσε η υπαγωγή του δήμου τους σε κάποιον άλλον μετά  τον Καλλικράτη). Τώρα όμως δεν είναι τέτοια περίπτωση. Ο Καλλικράτης έχει αλλάξει επίσημα πλέον, και οι αλλαγές πρέπει να περάσουν και στην ιστοσελίδα.

 Πάντως η περισσότερη δουλειά εξαιτίας των αλλαγών χρειάστηκε να γίνει στο ομόσταβλο site, στην Πατριδογνωσία. Αυτό το site το είχα φτιάξει γιατί έτρωγα υπερβολικό χρόνο για να εντοπίσω το σωστό δήμο ή (ακόμα και τον σωστό νομό) για ένα κάστρο. Οπότε έφτιαξα το www.geogreece.gr, αρχικά σαν εργαλείο για γρήγορο ψάξιμο οικισμών, δήμων, αν και τώρα έχει επεκταθεί και σε άλλα πατριδογνωστικά αντικείμενα (ψάρια, βουνά, λίμνες, σπηλιές, natura κ.λπ.)

Για να βλογήσουμε και τα γένια μας, το geogreece είναι το μόνο site που είναι ήδη ενήμερο με όλες τις τελευταίες αλλαγές. Η ιστοσελίδα του κατεξοχήν αρμοδίου Υπουργείου Εσωτερικών έχει ακόμα (τέλη Σεπτεμβρίου 2019) τους παλιούς Δήμους! Ούτε η Wikipedia έχει ενημερωθεί.
 Οπότε η πλήρης updated λίστα των 332 δήμων είναι μόνο εδώ. Πολύ χρήσιμος (για μένα) είναι και ο χάρτης με τα όρια των δήμων. Αλλά βρίσκω πως το πιο χρήσιμο είναι το ευρετήριο οικισμών (βάζεις το όνομα του οικισμού και σου βγάζει δήμο, νομό και παλιά ονομασία). Ανεκτίμητο (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...😉)


 Δήμοι της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου