Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Πύργοι στην Εύβοια: Άλλοτε και τώρα

Ο πύργος στο Σκουντέρι.
Αριστερά όπως είναι σήμερα. Δεξιά από φωτογραφία του Θ.Σκούρα (Μάιος 1968)
(οι φωτογραφίες δεν είναι από την ίδια γωνία λήψης. Προσέξτε το μικρό κυπαρίσσι αριστερά στην δεύτερη φωτο, που στην πρώτη φωτο είναι σε πρωτο πλάνο -50 χρόνια μαγαλύτερο.  )
Πύργος Δύστου. Λιγότερο κατεστραμμένος αλλά με φανερά τα σημάδια του χρόνου.
Αριστερά όπως είναι σήμερα. Δεξιά από φωτογραφία του Θ.Σκούρα (Ιούνιος 1969)
Λυπηρό θέαμα, αλλά προτού συνεχίσουμε τα σπαραξικάρδια σχόλια θα πρέπει να πούμε ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι η εξαίρεση.
Οι περισσότεροι πύργοι στην Εύβοια από το φωτογραφικό αρχείο του Θ.Σκούρα (πριν 40-50 χρόνια) είναι σχεδόν στην ίδια  κατάσταση με σήμερα. Π.χ. Καδί, ΑμφιθέαΓυμνό, Τριάδα, Κουρούνια, Κήποι, Κοίλι , και άλλοι πολλοί.
Μερικοί, όπως στο Βασιλικό, στο Αλιβέρι (ΔΕΗ) στο Αυλωνάρι στο Τραχήλι και αλλού, είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι παλιότερα, μετα από εργασίες αναστήλωσης.

Ας σημειωθεί ότι, για μερικούς πύργους, οι μοναδικές φωτογραφίες στον Καστρολόγο πρέρχονται από το αρχείο Σκούρα, όπως οι πύργοι Μπέζα και Μίστρου.
Ειδικά για τον πύργο Μπέζα, υπάρχει και σχέδιο από τον Buchon του1841 που δεν δείχνει σημαντικές διαφορές από τις φωτογραφίες του Σκούρα του 1969. Αν υπάρχουν διαφορές από τότε, δεν το γνωρίζω.
Πύργος Μπέζα 1841 (Buchon)
Πύργος Μπέζα 1969 (Σκκούρας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου