Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

«Πετρωτό» ή «Χτίριο». Ενα αρχαίο Αθηναϊκό φρούριο.


Αρχαίο φρούριο των Αθηναίων  4 χιλιόμετρα  βόρεια της Μαγούλας Αττικής, σε λόφο με υψόμετρο 224 μέτρα, πάνω από το «Χάνι Καμπόλη» στην Παλιά Εθνική Οδό.
(θέση: 38.113590, 23.537702)

Φωτογραφίες από τον ερευνητή του Καστρολόγου Ιωάννη Δέδε.



Για αρχαίο κάστρο, τα ερείπιά του είναι εντυπωσιακά. Παρόλα αυτά παραμένει άγνωστο στον πολύ κόσμο και εξ όσων γνωρίζω δεν κυκλοφορούν φωτογραφίες του στο διαδίκτυο (μέχρι σήμερα).

Το κάστρο χρονολογείται  περί το 400-350 π.Χ. Η αρχαία ονομασία του δεν είναι γνωστή. Σε νεώτερους χρόνους του αποδόθηκε οι ονομασίες «Πλακωτό» ή «Χτίριο» ή σκέτα «Κάστρο».


 Στην κορυφή σώζεται κυκλικός πύργος, ο οποίος είναι χτισμένος με ακανόνιστο τραπεζιόσχημο σύστημα δόμησης και περιβάλλεται σε τρεις πλευρές από οχυρωματικά τείχη, τα οποία σώζονται σε ύψος 2μ. Ο πύργος διέθετε είσοδο, σώζεται σε ύψος 3μ. και έχει διάμετρο 6.5μ. 

Εκτός από τον πύργο, οι οχυρώσεις του κάστρου περιλαμβάνουν δύο περιβόλους. Ο εσωτερικός περίβολος περιβάλλει την κορυφή με διαστάσεις περίπου 25✖30μ, πάχους 2 μέτρων και με πολύ προσεγμένη  τοιχοποιία από κατεργασμένους λίθους.

Ο εξωτερικός περίβολος δεν είναι τόσο καλοφτιαγμένος και η λιθοδομή αποτελείται από ημικατεργασμένους και ακατέργαστους λίθους. Πιθανότατα   κατασκευάσθηκε σε διαφορετική χρονική περίοδο από το υπόλοιπο κάστρο. 

Ο τρόπος κατασκευής του έχει αρκετές διαφορές από άλλα αρχαία κάστρα της Αττικής. Η ύπαρξη δύο περιβόλων είναι ασυνήθιστη ενώ ερωτήματα δημιουργεί και η υπερβολικά καλά επεξεργασμένη λιθοδομή του εσωτερικού περιβόλου.


Το σημείο έχει απεριόριστη θέα σε όλο το Θριάσιο πεδίο από την Ελευσίνα μέχρι το όρος Αιγάλεω. Στον απέναντι λόφο προς τα βορειοανατολικά βρίσκεται και άλλο αρχαίο κάστρο, το «Κορορέμι». Τα δύο κάστρα έλεγχαν το πέρασμα από το οποίο σήμερα διέρχεται η παλαιά Εθνική Οδός.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου