Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Το «Κάστρο των Παραμυθιών»

Ένα παραμυθένιο «κάστρο» σε παραθαλάσσια τοποθεσία στον Άγριλο ή Αγρίλη Τριφυλλίας Μεσσηνίας.
 


Δεν είναι βεβαίως κανονικό κάστρο. Οικοδομήθηκε γύρω στο 1960 από τον Ελληνοαμερικανό γιατρό Χάρρυ Φουρνιέ (ή Χαράλαμπο Φουρναράκη).


Το κάστρο συνδυάζει με ένα φανταχτερό τρόπο την αρχαία ελληνική μυθολογία, τον Τρωικό πόλεμο, το '21 χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως πύργους, πολεμίστρες, ένα γιγαντιαίο άλογο που κάποτε στέγαζε βιβλιοθήκη, τεράστιες φιγούρες του Ποσειδώνα και της Αθήνάς κλπ.

Για αρκετά χρόνια αξιοποιήθηκε σαν χώρος εκδηλώσεων, ξενοδοχείο, μουσείο. Σήμερα ανήκει σε έναν τοπικό σύλλογο, αλλά ρημάζει ελλείψει χρημάτων για τη συντήρησή του (υποτεύομαι ότι δεν θα 'χουν να πληρώσουν και τον ΕΝΦΙΑ!).


Αποθέωση του κιτς, λένε κάποιοι. Παρ' όλα αυτά είναι το αξιοθέατο της περιοχής. Και εμένα μου αρέσουν κάτι τέτοια καστρολογήματα. Και με συγκινούν οι προσπάθειες ανθρώπων που φτιάχνουν κάτι με μεράκι και μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους.

Οι φωτογραφίες είναι από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ και το άρθρο του Χάρη Αποστολόπουλο στη σελίδα http://www.eleftherostypos.gr/istories/129756-mpikame-sto-xexasmeno-kastro-ton-paramythion-sta-filiatra-messinias-poy-thymizei-disneyland-eikones/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου