Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Υπερβολικές Ανακαινίσεις

 Πολλά κάστρα και πύργοι  δέχονται κατά καιρούς εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης. Συνήθως αυτες οι εργασίες αποφεύγουν να αλλοιώσουν τη μορφή του μνημείου, απλά γίνονται για να βελτιώσουν κάπως την εικόνα ή να εμποδίσουν περαιτέρω κατάρρευση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Αναφέρω ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις άψογων αναστηλώσεων: Πλαταμώνας, Βάτικα, Ανδρομονάστηρο, Αγιονόρι, Φανάρι, Χλεμούτσι, Πάτρα, Πύργος Πιτυούς, Πύργος Βασιλικού.

Γίνονται όμως και κάποιες επισκευές που είναι υπερβολικά παρεμβατικές:

Α) Απαράδεκτες Ανακατασκευές

1) Πύργος Ελαίας (Λακωνία)


Σήμερα (αριστερά) και πριν το 2000


2) Παλιόπυργος Αρσανά Αγ. Παύλου ( Άγιο Όρος)


σήμερα και πριν το 2018


3) Βίγλα Γιαλού Κεφάλι (Κρήτη, Λασίθι)


σήμερα και πριν το 2010


4) Πύργος Αλιβερίου (ΘΗΣ ΔΕΗ, Αλιβέρι)


Σήμερα και πριν το 1953


5) Πύργος Μονής Ελεούσας (Λυγιά, Ηλεία)



Β) Υπερβολικές Ανακατασκευές (αλλά μάλλον αναγκαίες)




7) Πύργος Πετιμεζά (Κάτω Λουσοί, Αχαΐα)


σήμερα και πριν το 1973


8) Πύργος Λεβένταινας (Καρύταινα, Αρκαδία)


9) Πύργος Τσουκαλαδέλλη (Θέρμη, Μυτιλήνη)


10) Κούλια Παραμυθιάς (Θεσπρωτία)



Συμπέρασμα: οι ριζικές ανακαινίσεις –από ερείπιο σε κατοικίσιμο κτίριο– χρειάζονται μόνο για πυργοκατοικίες του 18ου/19ου αιώνα. Σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά όταν αλλάζει εντελώς η μορφή του μνημείου, είναι απαράδεκτες.

Αυτό είναι αυτονόητο. Το θέμα ειναι ότι αυτό που λέμε εδώ «απαράδεκτες ανακαινίσεις» δεν είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά είναι αυθαίρετες ενέργειες τοπικών φορέων και  κάποιων μερακλήδων με καλές προθέσεις. 

1 σχόλιο:

  1. "αυθαίρετες ενέργειες τοπικών φορέων και κάποιων μερακλήδων με καλές προθέσεις."... όπου υπάρχει παρανομία και δεν υπήρξε επέμβαση των τοπικών αρχών π.χ. εφορείας ερχαιοτήτων, πολεοδομίας, κλπ... και μάλλον ξέρουμε πως εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή