Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Βίγλες της Χίου-Μέρος 1ον

H Βίγλα στο Τραχήλι
Η Χίος έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μεσαιωνικών οχυρώσεων από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ελλάδα. Βασικός λόγος για αυτό είναι οι πολλές βίγλες της.

Οι βίγλες της Χίου είναι μεσαιωνικοί, κυλινδρικοί πυργίσκοι σε ακτές και ακρωτήρια του νησιού με σκοπό την παρατήρηση του πελάγους και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση εχθρικής ή πειρατικής επιδρομής.

 Στον Καστρολόγο καταγράφονται 25 βίγλες στη Χίο. Οι θέσεις τους φαίνονται στον παρακάτω χάρτη. Δεν περιλαμβάνονται η βίγλα στο Κάστρο της Χίου, η επονομαζόμενη «Πύργος του Κουλά», (τη θεωρούμε μέρος του κάστρου) και η Βίγλα της Γριάς στα Καρδάμυλα (που παρά την ονομασία, είναι κανονικό κάστρο).
Δεν περιλαμβάνονται επίσης κάποιες βίγλες των οποίων η θέση δεν έχει εντοπιστεί ακριβώς (από τον Καστρολόγο) ούτε έχουμε κάποια φωτογραφία. Αυτές είναι βίγλες στην Προαστειά (Πυργάρι), στη Λιμιά (Δαμαλάς), στη νησίδα Στροβίλι, στα Θυμιανά (Παλιόβιγλα), στην παραλία Καμπιών και ίσως 2-3 ακόμη. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων είναι ότι διασώζονται λιγοστά μόνο ερείπια, σε χαμηλό ύψος.

 Πιστεύεται ότι κατά την περίοδο πλήρους χρήσης και λειτουργίας του αμυντικού δικτύου της Χίου, υπήρχαν στο νησί  50-60 βίγλες. Σήμερα εντοπίζονται το πολύ 35 μαζί με αυτές των οποίων σώζονται μόνο ίχνη.

 Στο βόρειο μέρος του νησιού υπάρχουν λίγες βίγλες. Οι περισσότερες βρίσκονται στη νότια πλευρά και ειδικότερα στη νοτιοδυτική ακτή.

Μερικές από τις βίγλες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, κάτι που εν μέρει οφείλεται σε πρόσφατες εργασίες αναστήλωσης. Αυτές είναι: Η Βίγλα Ελίντα, η Βίγλα Τραχηλιού, η Βίγλα Παχή και η Βίγλα Αγίας Ελένης. Η τελευταία είναι η μόνη αναστηλωθείσα στην ανατολική ακτή και έχει ανακατασκευασθεί εκ βάθρων με χρήση του παλιού οικοδομικού υλικού.

   ΟΙ ΒΙΓΛΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 
Chios vigles

Στο επόμενο άρθρο θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τις Βίγλες της Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου